Over Ons!

De MakerSpace Leiden is een open werkplaats waar mensen van diverse achtergronden samenkomen om gereedschap, werktuigen en kennis te delen om dingen te maken.

Sinds onze oprichting in 2013 zijn we uitgegroeid tot één van de grootste en best geoutilleerde Makerspaces van Nederland. Dat hebben we bereikt door en met een cultuur van grote vrijheid en verantwoordelijkheid voor alle deelnemers.

Wij zijn een groep (100+) mensen van 18 jaar tot zéér ervaren. Er heerst vrijheid om je eigen ideeën uit werken, maar er is ook eensgezindheid om elkaar te helpen en samen onze werkplaats te onderhouden. Langzaam maar gestaag zijn we uitgegroeid tot een zeer diverse groep met als gemeenschappelijke factor: een creatieve geest en de drang tot het realiseren van je ideeën.

Bij ons vind je studenten, ex-pats, gepensioneerden, wetenschappers, kunstenaars, ervaren en onervaren hobbyisten en iedereen die zijn handen wil laten uitvoeren wat de bovenkamer dicteert.

Onze werkplaats bestaat momenteel uit een:

  • houtwerkplaats met grote machines voor houtbewerking
  • fietswerkplaats waar je je fiets tot in detail kan onderhouden
  • metaalwerkplaats om verspanend metaal te bewerken
  • CNC ruimte om met je computer te frezen of lasersnijden
  • vuurwerkplaats om te lassen, smeden, schuren, zandstralen etc
  • electronicaruimte met meetapparatuur om te (de-)solderen waar ook onze 3D printers staan en je gezellig een kop koffie/thee of een drankje kunt gebruiken.

Wil je precies weten wat je allemaal kan vinden in onze werkplaats klik dan op deze link om onze wiki te lezen.

Samen onderhouden we de werkplaats en al onze systemen om het draaiende te houden. Daarvoor vragen we aan onze deelnemers om, naast het uitvoeren van hun eigen projecten ook wat tijd te besteden aan algemene zaken zoals ons IT-systeem, de luchtbehandeling, de perslucht installatie, ons toegangs- en betaalplatform. Alles heeft onderhoud nodig en dat doen we met elkaar.

De werkplaats aan de Volmolengracht biedt een groot scala aan apparatuur en gereedschap die het mogelijk maken om je projecten uit te voeren. Maar nog belangrijker dan onze werktuigen is de gezamenlijke kennis van alle deelnemers. Er is altijd wel iemand te vinden die jou verder kan helpen in je project.

Wat is de MakerSpace niet?

Ondernemende deelnemers die een prototype willen maken van een commercieel idee zijn van harte welkom, maar voor seriematig werk is onze werkplaats niet geschikt. Daarvoor moet je een professionele omgeving zoeken. Ook worden er geen opdrachten van derden uitgevoerd. De Makerspace is een plek waar mensen voor hun plezier bezig zijn. Werken onder tijdsdruk wordt ten zeerste afgeraden om ongelukken te voorkomen.