Ik wil meer weten !

MakerMeet iedere eerste dinsdag van de maand

Wil je eerst eens kennis maken met ons en rondkijken op de MakerSpace? Dat kan!  Daarvoor organiseren we Makermeet-avonden: op iedere eerste dinsdag van de maand ben je vanaf 20:00 welkom op de Volmolengracht 13 in Leiden om een kijkje te nemen in onze werkplaats. Meld je aan graag van tevoren even aan via een mail aan het bestuur.

Onze communicatie (Mail)

Communicatie en transparantie zijn een groot goed bij MSL. Met zo veel deelnemers die onregelmatig aanwezig zijn is het belangrijk om goed te communiceren. Voor onze interne communicatie is gekozen voor een mail-list. Je communiceert dus altijd met ALLE andere deelnemers. Dat is transparant voor iedereen, maar zorgt wel voor een grote stroom aan mailverkeer. 

We raden je dan ook aan om in je mailprogramma een aparte mailbox te maken voor deze mails. Om het overzichtelijk te houden moet je je reacties beperken tot de titel van het onderwerp van de mail. Als je een zijspoor wilt bewandelen maak dan een nieuw bericht. Als het onderwerp van de mail jouw interesse niet heeft dan kun je deze mail en alle vervolgberichten negeren. Sommige mail programma’s hebben de optie om je te unsubscriben van een draad (thread). Na een paar weken zul je merken dat dit systeem veel informatie geeft over wat er speelt op de space.

Introductie

Na je eerste contributie en de eerste berg mails zal het bestuur je uitnodigen voor een (nadere) kennismaking. Tijdens deze kennismaking kun je nog eventuele vragen stellen aan het bestuur en zal deze een idee krijgen van wie je bent en wat je wil. Hieruit kunnen aanbevelingen volgen van hoe je bepaalde zaken het beste kunt aanpakken.

Aan de slag

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk aan de slag. En sommige nieuwe deelnemers zijn al zeer vaardig op bepaalde machines of gereedschappen. Echter, voor je eigen veiligheid (en die van je medemakers) en voor de bescherming van ons gereedschap willen we zeker weten dat je de juiste vaardigheden beheerst voordat je aan de slag gaat.

Voor eenvoudige machines (zoals bijvoorbeeld een accuboormachine) kun je zonder verdere introductie aan de slag, maar voel je niet ongemakkelijk om toch hulp te vragen als je over bepaalde zaken nog twijfelt. We zien veel liever iemand die 2 x te veel vraagt dan iemand die denkt dat hij/zij alles al weet. Met alle apparaten (ook een accuboor) kun je jezelf en/of anderen verwonden. Dus vraag ! Hoe je dat doet? daar is onze mailinglijst voor ! Maak een bericht op de mailinglijst met een duidelijk onderwerp. (bijv: wie kan me de accuboor uitleggen?) of vraag het aan iemand als je toch al op de space bent. Je zal zien dat er altijd wel iemand is die je wegwijs kan maken.

Voor sommige (zware) apparaten hebben we een aparte procedure waarbij je eerst een introductie moet hebben gevolgd voordat je er mee mag werken.

Introductie op de machines

Sommige apparaten die we potentieel ‘gevaarlijk’ achten zitten achter een beveiliging zodat alleen mensen ‘toegang’ hebben deze kunnen aanzetten. Dit gebeurt met de toegangs-token waarmee je ook de toegangsdeur kunt openen. Iedere deelnemer kan binnen, maar niet iedereen kan alle apparaten aanzetten. Om toegang te krijgen moet je de introductie gevolgd hebben (ook als je jezelf een ‘expert’ vindt) waarbij de basiszaken van dat apparaat worden uitgelegd. LET OP ! dit is geen cursus of opleiding, we laten je alleen zien hoe je veilig met deze machine kan werken. Het echte werken met de machine moet je ofwel zelf leren (wiki, youtube, etc) of je moet een andere deelnemer vragen om je verder te begeleiden. Er zijn veel mensen die je kunnen helpen en ook daartoe bereid zijn, maar let wel dat iedereen dit vrijwillig doet. Je kunt dus niks afdwingen en soms duurt het wat langer dan je had gehoopt. Tijdsdruk is één van de belangrijkste oorzaken van fouten. Zorg dus dat je je project altijd ruim inplant. Tijd om je ontwerp te maken, tijd om je vaardigheden bij te werken, tijd om te maken EN tijd op alles weer op te ruimen.

werken in een gedeelde werkplaats

Omdat het werken in een algemene werkplaats anders is dan in je eigen hobbyruimte is het van belang dat je onze hygiene-regels in acht neemt:

    1. leg het gebruikte gereedschap terug waar het hoort te liggen (niet per se waar je het gevonden hebt !) Het zoeken naar gereedschap is een tijdrovende en frustrerende bezigheid.
    2. ruim je werkstuk op als je klaar bent. Is het te groot of moet het nog drogen, laat dan een duidelijk bericht achter voor de andere deelnemers.
    3. maak (iedere keer!) de werkplaats schoon als je deze gebruikt (stofzuigen !)

wiki

we proberen alles te documenteren in onze wiki. Als iets niet terug te vinden is in de wiki en je vindt dat het er wel in moet staan (waarom keek je anders ?) neem de handschoen op en zorg er voor dat de betreffende wiki alsnog gemaakt wordt.