[vc_row][vc_column][vc_custom_heading text=”Hoe kun je deelnemer worden?” link=”url:http%3A%2F%2Fwww.makerspaceleiden.nl|title:Zie%20onze%20homepage||”][vc_column_text]
Als deelnemer kun je aan je eigen of gezamenlijke projecten werken in de MakerSpace, eventueel samen met andere deelnemers en kennis en ervaring delen. Heel vaak is er iemand die precies die ervaring of kennis heeft om je vooruit te helpen. Je kunt bijvoorbeeld leren 3d printen en lasersnijden, programmeren of leren werken met elektronica door vragen te stellen of door mee te doen aan een workshop.
Als deelnemer heb je:
- Een stem in de deelnemersraad. (de deelnemersraad adviseert het bestuur).
- Toegang tot de Space en het gedeelde gereedschap, na maximaal 3 maanden krijg je zelfstandig toegang
- Lidmaatschap deelnemersmailinglist.
Als je besluit om deelnemer te worden en je bent 18 jaar of ouder kun je het volgende stappenplan volgen:
1) betaal 25 euro/maand aan: NL30 TRIO 0197 6945 19 Ten name van Stichting Makerspace Leiden.
Graag over maken per eerste van de maand met een automatische overschrijving. (Vermeld bij opmerkingen “Deelnemerschap [naam]” o.i.d.)
2) Stuur een mail aan hetbestuur@makerspaceleiden.nl. Vermeld daarin je naam en dat je deelnemer wilt worden. Als je je wilt voorstellen, kan dat op de deelnemerslijst na je inschrijving.
3) Als de betaling door het bestuur verwerkt is word je deelnemer en je aanmelding wordt vermeld op de deelnemerslijst.
Het bestuur kan met mensen andere afspraken maken dan de bovenstaande, indien nodig.
MakerMeet iedere eerste dinsdag van de maand
Wil je eerst eens kennis maken met ons en rondkijken op de MakerSpace? Vanaf 1 februari 2022 gaan we weer ‘normale’ Makermeet-avonden organiseren: op iedere eerste dinsdag van de maand ben je dan vanaf 20:00 welkom op de Volmolengracht 13 in Leiden om een kijkje te nemen in onze werkplaats.
Je kunt ook ‘Vriend van de Space’ worden. Hiervoor is geen vastgesteld bedrag, en het levert je geen bijzondere privileges op, maar we waarderen het zeer. Mocht je interesse hebben om ons te sponsoren of een donatie te doen neem dan contact met ons op.
[/vc_column_text][vc_custom_heading text=”Wat betekent het om deelnemer te zijn van MSL?” link=”url:http%3A%2F%2Fwww.makerspaceleiden.nl|title:Zie%20onze%20homepage||”][vc_column_text]Als je denkt aan het deelnemerschap aan de Makerspace Leiden dan willen we graag dat je de volgende zaken in overweging neemt:
- De Makerspace is een gedeelde werkplaats van en voor haar deelnemers. Dat betekent dat je geen ‘klant’ bent van de makerspace maar dat er een actieve deelname van je wordt verwacht.
- Deelnemers betalen iedere maand hun bijdrage (momenteel 25 euro). Dat geld is bestemd om de huur van het pand te betalen, algemene middelen te kopen en soms voor de aanschaf van apparatuur. Het gebruik van algemene middelen moet door de verbruiker terugbetaald worden. Dat gebeurt op eigen initiatief.
- Naast de maandelijkse bedragen heeft de deelnemer ook de plicht om te participeren in draaiende houden van de stichting. Dat kan zijn door schoonmaakwerkzaamheden, het onderhoud van apparatuur en pand of werkzaamheden uitvoeren aan onze IT-infrastructuur. Iedere deelnemer bepaalt voor zichzelf hoeveel werk voor het algemeen nut in verhouding staat tot zijn/haar gebruik van de werkplaats. (iemand die wekelijks de werkplaats gebruikt zal meer algemene werkzaamheden uitvoeren dan iemand die maar 1 x per 2 maanden komt)
- Omdat het werken in een algemene werkplaats anders is dan in je eigen hobbyruimte is het van belang dat je onze hygiene-regels in acht neemt:
- – leg het gebruikte gereedschap terug waar het hoort te liggen (niet per se waar je het gevonden hebt !) Het zoeken naar gereedschap is een tijdrovende en frustrerende bezigheid.
- – ruim je werkstuk op als je klaar bent. Is het te groot of moet het nog drogen, laat dan een duidelijk bericht achter voor de andere deelnemers.
- – maak (iedere keer!) de werkplaats schoon als je deze gebruikt (stofzuigen !)
- we proberen alles te documenteren in onze wiki. Als iets niet terug te vinden is in de wiki en je vindt dat het er wel in moet staan (waarom keek je anders ?) neem de handschoen op en zorg er voor dat de betreffende wiki alsnog gemaakt wordt.
- De deelnemers hebben de mogelijkheid om via de (maandelijkse) deelnemersraad algemene zaken te bespreken en/of aanbevelingen te doen naar het bestuur. Het bestuur is eindverantwoordelijk en neemt alle beslissingen waarbij de input van de deelnemersraad in haar afwegingen wordt meegenomen.
- last but not least: Bij alle beslissingen zal de veiligheid van de deelnemers en de omgeving van het hoogste belang zijn.
[/vc_column_text][vc_custom_heading text=”Hoe nu verder ?” link=”url:http%3A%2F%2Fwww.makerspaceleiden.nl|title:Zie%20onze%20homepage||”][vc_column_text]Heb je bovenstaande tekst goed gelezen en denk je nog steeds dat je graag deelnemer wil worden, dan vertellen we je graag hoe het in z’n werk gaat:
Volg de instructies bovenaan deze pagina: betaal je eerste contributie en maak jezelf bekend bij het bestuur
Het bestuur zal je vervolgens opnemen in de mailing list van de deelnemers. Dit kan in het begin een overweldigende hoeveelheid mailverkeer worden. We raden je dan ook aan om in je mailprogramma een aparte mailbox te maken voor deze mails. Om het overzichtelijk te houden moet je je reacties beperken tot de titel van het onderwerp van de mail. Als je een zijspoor wilt bewandelen maak dan een nieuw bericht. Als het onderwerp van de mail jouw interesse niet heeft dan kun je deze mail en alle vervolgberichten negeren. Sommige mail programma’s hebben de optie om je te unsubscriben van een draad (thread). Na een paar weken zul je merken dat dit systeem veel informatie geeft over wat er speelt op de space.
INTRODUCTIE
Na je eerste contributie en de eerste berg mails zal het bestuur je uitnodigen voor een (nadere) kennismaking. Tijdens deze kennismaking kun je nog eventuele vragen stellen aan het bestuur en zal deze een idee krijgen van wie je bent en wat je wil. hieruit kunnen aanbevelingen volgen van hoe je bepaalde zaken het beste kunt aanpakken.
AAN DE SLAG
Natuurlijk wil je zo snel mogelijk aan de slag. En sommige nieuwe deelnemers zijn al zeer vaardig op bepaalde machines of gereedschappen. Echter, voor je eigen veiligheid (en die van je medemakers) en voor de bescherming van ons gereedschap willen we zeker weten dat je de juiste vaardigheden beheerst voordat je aan de slag gaat.
Voor eenvoudige machines (zoals bijvoorbeeld een accuboormachine) kun je zonder verdere introductie aan de slag, maar voel je niet ongemakkelijk om toch hulp te vragen als je over bepaalde zaken nog twijfelt. We zien veel liever iemand die 2 x te veel vraagt dan iemand die denkt dat hij/zij alles al weet. Met alle apparaten (ook een accuboor) kun je jezelf en/of anderen verwonden. Dus vraag ! Hoe je dat doet? daar is onze mailinglijst voor ! Maak een bericht op de mailinglijst met een duidelijk onderwerp. (bijv: wie kan me de accuboor uitleggen?) of vraag het aan iemand als je toch al op de space bent. Je zal zien dat er altijd wel iemand is die je wegwijs kan maken.
Voor sommige (zware) apparaten hebben we een aparte procedure waarbij je eerst een introductie moet hebben gevolgd voordat je er mee mag werken.
INTRODUCTIES op de machines
Sommige apparaten die we potentieel ‘gevaarlijk’ achten zitten achter een beveiliging zodat alleen mensen ‘toegang’ hebben deze kunnen aanzetten. Dit gebeurt met de toegangstoken waarmee je ook de toegangsdeur kunt openen. Iedere deelnemer kan binnen, maar niet iedereen kan alle apparaten aanzetten. Om toegang te krijgen moet je de introductie gevolgd hebben (ook als je jezelf een ‘expert’ vindt) waarbij de basiszaken van dat apparaat worden uitgelegd. LET OP ! dit is geen ‘cursus’ , we laten je alleen zien hoe je veilig met deze machine kan werken. Het echte werken met de machine moet je ofwel zelf leren (wiki, youtube, etc) of je moet een andere deelnemer vragen om je verder te begeleiden. Er zijn veel mensen die je kunnen helpen en ook daartoe bereid zijn, maar let wel dat iedereen dit vrijwillig doet. Je kunt dus niks afdwingen en soms duurt het wat langer dan je had gehoopt. Tijdsdruk is één van de belangrijkste oorzaken van fouten. Zorg dus dat je je project altijd ruim inplant. Tijd om je ontwerp te maken, tijd om je vaardigheden bij te werken, tijd om te maken EN tijd op alles weer op te ruimen.
ALGEMEEN
De makerspace is een werkplaats waar je veel apparaten kunt vinden die de meeste mensen thuis niet hebben staan. De meeste mensen zijn erg onder de indruk van het machinepark wat we aanbieden. Maar veel belangrijker nog dat al deze machines is het sociale netwerk van de makerspace. Je zult er snel achter komen dat er voor iedere discipline mensen zijn er er veel verstand van hebben. Laat je voorlichten en adviseren door anderen. Iedere deelnemer is bereid zijn/haar kennis te delen en je op weg te helpen. Natuurlijk alleen als dat uitkomt. Als jij zelf op een bepaald moment denkt dat je ook anderen zou kunnen helpen dan doe je dat natuurlijk ook, want het is de basis waar de makerspace op draait.
HISTORIE
De Makerspace Leiden is opgericht in 2013 en sindsdien gestaag gegroeid. We zijn een onafhankelijke stichting die volledig gefinancierd wordt uit de bijdragen van de deelnemers. Omdat de deelnemers zich realiseren dat toekomst van de makerspace afhankelijk is van hun eigen bijdrage (naast de maandelijkse contributie) is het mogelijk geweest om de werkplaats te laten groeien tot wat het nu is. Het is de inzet van de deelnemers geweest die er voor gezorgd heeft dat er een ruime hoeveelheid apparatuur in diverse categorieën beschikbaar is. Het huidige generatie makers teert op de nalatenschap van voorgaande makers en doet zijn best om de space weer beter/mooier/veiliger door te geven aan de volgende generatie. Zo lang iedereen bewust is van zijn/haar input om de Makerspace draaiende te houden en gezond te maken voor de toekomst, zal er een toekomst zijn.
INCLUSIEF
Ondanks het feit dat er nog steeds een oververtegenwoordiging is van mannelijke deelnemers zetten we inclusiviteit hoog in het vaandel. Steeds meer vrouwen worden deelnemers en we zien ook een groot aantal buitenlandse deelnemers. Dit zijn vaak expats die (tijdelijk) werken in en rond Leiden.
TOEKOMST
Voorlopig zitten we nog aan de Volmolengracht in Leiden. Dit is een lekker centrale lokatie die we sinds de oprichting steeds verder hebben ingevuld met onze apparaturen en infrastructuur. We lopen nu langzaam tegen de oppervlakte restricties aan van het pand: we kunnen nauwelijks nieuwe apparaten toevoegen omdat er geen plaats meer voor is. Daarom zijn we langzaam aan het omkijken naar een nieuwe, grotere plek om onze activiteiten te kunnen voortzetten en uitbouwen. Dit is echter een langjarige strategie waar we zeer gedegen onderzoek naar doen.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column][vc_column_text]
Zo lang de corona regels van kracht blijven zullen er GEEN makermeet avonden worden gehouden. Dus de Makermeet van maandag 6 december gaat NIET door !
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]