Voor mijn huis wilde ik graag zelf eens een lamp maken, dat is gelukt met een van mijn favoriete apparaten bij de Makerspace: de Lasersaur. Hierboven is het resultaat te zien.

Het initiƫle ontwerp heb ik gemaakt met behulp van Fusion360. Hiermee heb ik een solide vorm ontworpen welke ik met weer een ander programma om kan zetten naar een ontwerp dat geschikt is voor de Lasersaur.

De gratis versie van Fusion360 staat helaas niet makkelijk toe om een 3D ontwerp te maken welke geschikt is voor een laser cutter en alle ontworpen onderdelen dan plat op een DXF of SVG bestand te plotten. Gelukkig bestaat er nog het gratis programma “Slicer for Fusion360”. Officieel wordt deze niet meer ondersteund, maar het is nog wel vrij te downloaden en te gebruiken. Met behulp daarvan is het kinderlijk eenvoudig een lasercut ontwerp te maken van de originele solide vorm die ontworpen is in Fusion360.

Het DXF bestand dat de Slicer produceert pas ik vervolgens iets aan met Inkscape. Met name de plaatsing van de individuele stukken zet ik zo neer dat er zo min mogelijk houtverlies is. Vervolgens exporteer ik dit naar een SVG formaat welke de Lasersaur begrijpt.

Vervolgens is het een kwestie van de individuele onderdelen goed nummeren, zodat het in elkaar zetten niet verkeerd kan gaan.

De assemblage is heel eenvoudig. De inkepingen in het hout zijn net groot genoeg om te passen, maar ook klein genoeg dat het klemt. Daarom is er geen lijm nodig om de lamp in elkaar te zetten. Daarna nog de elektrische onderdelen toevoegen en de lamp is klaar.

Tot slot nog een voorbeeld van een eerder prototype. Het heeft wat ontwerpen gekost voordat ik tevreden was over alle onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan de vorm van de lamp maar ook het materiaal, de kleur en de precieze grootte.

Het lijkt me leuk om als een van mijn volgende projecten de lamp zodanig aan te passen dat de lichtbron zelf niet direct zichtbaar is, dat moet dan voor wat meer diffuus licht zorgen. Daarnaast heb ik het idee om de houten onderdelen iets verder van de lichtbron te plaatsen, hopelijk zorgt dat nog voor wat meer schaduwwerking op de muren als de lamp aan staat.