Waarom bestaat de Makerspace?

De Makerspace is ontstaan uit een behoefte om gebruik te kunnen maken van machines die je normaal gesproken thuis niet hebt staan. Of omdat ze te groot of te duur zijn, of omdat ze te veel lawaai maken of anderszins onpraktisch in huis.

In Leiden is ruimte een schaars goed. Weinigen hebben de luxe van een werkplaats aan huis. (Goede) Apparatuur is kostbaar in aanschaf en wordt door een individu meestal sporadisch gebruikt. Het is duurzamer om hoogwaardig kwalitatief gereedschap te kopen wat je deelt met ‘soortgenoten’. Het idee van gedeelde eigendom van spullen sloeg aan en als zodanig is de Makerspace een exponent van ‘shared economy’. Maar los van de economische voordelen van een gedeelde werkplaats met gedeeld gereedschap zijn er pluspunten op sociaal en cultureel gebied: De Makerspace is een ‘veilige plek’ voor mensen die niet kunnen stilzitten, mensen met de drang om te maken. Het is een uitlaatklep voor een overactief brein. Of het nu een bijzettafeltje wordt of de automatische besturing van je vijverpomp, 24 uur per dag kun je naar de Makerspace om je brainwave te concretiseren (je mag alleen tussen 19 en 7 uur geen lawaai maken). Het blijkt ook te voldoen aan de behoefte van mensen om te praten met anderen over hun project. Door er over van gedachten te wisselen ontstaan nieuwe ideeën voor betere oplossingen. Door de gecombineerde kennis en expertise van alle andere deelnemers ontstaat een bijzondere kracht die iedereen in staat stelt om dingen te maken die anders ondenkbaar waren.

Deelnemers van de Makerspace

Als deelnemer kun je aan je eigen of gezamenlijke projecten werken in de MakerSpace. Je kunt alleen aan de slag of eventueel samen met andere deelnemers. Heel vaak is er iemand die precies die ervaring of kennis heeft om je vooruit te helpen of kun je jouw eigen ervaring delen met anderen. Je kunt bijvoorbeeld leren 3d printen en lasersnijden, programmeren of leren werken met elektronica door vragen te stellen of door mee te doen aan een workshop.

Als deelnemer heb je:
  • Toegang tot de Space en het gedeelde gereedschap, na maximaal 3 maanden krijg je zelfstandig toegang
  • Lidmaatschap deelnemers mailinglist.
  • Een stem in de deelnemersraad. (de deelnemersraad adviseert het bestuur).
  Deelnemers dragen gezamenlijk verantwoordelijkheid over het reilen en zeilen van de Makerspace. Dat betekent dat iedereen meedenkt en meedoet bij:
  • bewaken van de veiligheid in de werkplaats
  • zorgdragen voor onze spullen
  • opruimen en schoon houden van de werkplaats
  • onderhoud van systemen
  • in stand houden van de open sfeer
  • transparant zijn in communicatie