You are here

Leidse Makers

Wij zijn Leidse Makers.

Een maker is een mens die dingen maakt. Een MakerSpace is een ruimte waar makers samenkomen. Dat is erg breed gesteld, daarom hieronder een voorbeeld:

De Maker

Nieuwsgierigheid zit een maker in het bloed. Een maker neemt geen genoegen met gesloten apparaten en wil ze dan ook het liefste open maken en echt begrijpen hoe het werkt. Hoewel dit soms begint met hamer en beitel ontdekt men al snel dat apparaten mits zorgvuldig uit elkaar gehaald, ook weer in elkaar te zetten zijn. Sommige makers vinden het leuk om de elektronica of programmering te snappen, anderen zijn benieuwd naar de constructie en weer anderen willen overal wat van weten.

En het blijft niet bij onderzoeken, veel makers kunnen mooie verhalen vertellen over experimenten, of constructies die zij in hun verleden hebben gemaakt. Ook kunnen veel ouders van makers meepraten over de creaties, die hun kinderen hebben gemaakt, voer voor de mooiste anekdotes.

De Leidse maker is ervan overtuigd dat hij of zij de dingen zelf moet kunnen maken of aanpassen, vandaar dat veel makers geloven in de kracht van Open, het delen van je vindingen met anderen. Niets is mooier dan dingen bedenken en te zien dat anderen deze ook gebruiken.

Makerschap is veelomvattend, maar de gemeenschappelijke factor is dat er iets gemaakt wordt. Of dat nu met staal, textiel, kunststof, hout, karton of (programmeerbare) elektronica is. Het gaat erom iets toe te voegen, iets te creëren. En ondertussen te recreëren, want makers hebben er lol in nieuwe dingen te maken, of bestaande dingen aan te passen zodat ze beter functioneren.

Tegenslagen daar kan de gemiddelde Leidse maker wel tegen. Iedereen heeft verhalen van dingen, die op het eerste gezicht niet lukken, maar uiteindelijk met of zonder de hulp van anderen toch goed komen, of het blijven de raadselen van het leven. Vaak leveren tegenslagen de mooiste verhalen en vindt men het leuk om van elkaar te leren.

De Leidse MakerSpace

De meeste Leidse Makers zijn nieuwsgierig naar de projecten van andere makers. Zij zien een Leidse MakerSpace als een belangrijk medium om elkaar te ontmoeten en tot in de kleine uurtjes met elkaar door te praten over de mooiste dingen.

1+1=3, dat gaat ook op voor de Leidse Makerspace. De kracht van samenwerking levert voor veel makers een versnelling in hun projecten op. Niet zelden stuit men op dingen, waar anderen al eerder op gestuit zijn en kan men snel een oplossing vinden.

De Leidse Makerspace is ook een plek om nieuwe dingen te leren. Vaardigheden, zoals lassen, solderen of gebruik maken van allerlei ander gereedschap. Dingen die je thuis niet kunt doen vanwege een ambitie die groter is dan je ruimte, doordat je de nodige apparatuur of gereedschappen niet hebt, of omdat het gewoonweg teveel lawaai (frezen) of stank (lasercutten) oplevert.

Ook biedt de Leidse makerspace de mogelijkheid om samen gereedschap te delen, of gezamenlijk aan te schaffen. Sommige spullen zijn nu eenmaal verschrikkelijk handig maar kun je niet in je eentje rechtvaardigen.

Mensen die het leuk vinden om dingen aan anderen uit te leggen of nieuwe dingen te leren kunnen hun hart ophalen bij de Leidse Makerspace. Periodiek worden avonden georganiseerd waarop nieuwe technieken worden uitgelegd of samen nagedacht wordt over projecten. Ook zijn er plannen om kinderen dingen uit te leggen, en zijn er al banden gelegd met nog zo’n Leids initiatief, “Technolab” genaamd. Maar ook als je gewoon nieuwsgierig bent naar het “maken”, maar nog geen directe plannen hebt, dan is de maker in spé van harte welkom op de maandelijkse Open Maker Meet. Koffie, thee en mooie verhalen gaan prima samen.